AjansBg’den Nahit Doğu’ya göre elektronik medyalardan başka gazete, dergi ve kitap da çok önemlidir.
- Nahit, anlat bakalım, şu anda neler yapıyorsunuz? Gazete nasıl gidiyor? Radyo işi nereye erdi?
- Valla Kircaali’nin merkezindeki Ajans Bg ofisinin penceresinden dışardaki manzarayı izleyip ilk özel Türkçe yayın yapacak radyomuz için devletin frekans tahsis etmesini bekliyorum. Vericilerimiz hazır ve sadece ilgili kurumun “şu frekanstan yayın yapabilirsiniz” demesini bekliyoruz. Bazı dostlarımız sabırsızlanıyor ve “kaç aydır bekliyoruz Türkçe radyoyu” diyorlar. Kendilerine diyoruz ki, 23 yıldır yapılamayanı bizim 2 günde yapmamızı beklemeyin. Sabırlı olsunlar Ajans Fm gümbür gümbür geliyor.
- Bu zamanlarda gazete çıkarmak kolaydır da okura ulaşmak zor değil mi? Bir haber internette okunabiliyorsa gazeteyi kim alır?
- Dijital çağdayız ve kağıt gazeteye ilginin azalması hayatın doğal akışı gereği normal karşılanmalıdır. Bugün 15 yaşındaki bir gence en son nezaman gazete aldın eline diye sorsanız cevabını veremez. Aynı şekilde sana daktilonu nereye koydun desem yerini bile unutmuşundur. Ancak azınlıklar için radyo, televizyon ve internet medyasının yanı sıra kağıt üzerindeki gazete, dergi ve kitaplar çok önemlidir. Anadilinde her gazeteyi ve dergiyi birer okul olarak görüyorum çünkü. Bugün Bulgaristan’daki okullarda Türk çocuklarının Türkçe okumak istemedikleri şeklinde eleştiriler var. Ben de soruyorum: neden okusunlar ki… Türkçe bugün Bulgaristan’daki Türkler arasında yaşanmıyor çünkü. Yaşanmayan her dil ise zayıflamaya, hatta ölmeye mahkumdur. 1990 yılından sonra, komünizmin çökmesinden bu yana Türkçenin yaşaması ve yaygınlaşması için yapılan koskocaman bir sıfır var. En çok Türkün yaşadığı Kırcaali’den örnek vereyim; 5 yaşındaki kızıma Türkçe bir kitap satın alabileceğim bir dükkan yok. Sizin şehrinizde var mı?
Ajans Bg gazetesine gelirsek ise, genelde belirli bir yaşın üzerindeki insanlarımız okuyor. Okuyucu kapasitesini bildiğimiz için büyük bir beklentimiz de yok. Sevindirici tarafı o ki, gençler de ilgi göstermeye başladı. Gazetenin yeni sayısını arıyorlar. İşte bizim için önemli olan da bu. Bilgisayarı olmadığı için el yazısıyla yazdığı şiirlerini gazetemizde basılması için getiren gençlerimizi gördüğümüzde hem seviniyoruz, hem de içimiz sızlıyor.
- Ajansbg sitesi nasıl gelişiyor? Ekibiniz büyüyor.
- Siteye günlük ortalama 4 binin üzerinde tekil okuyucu ilgi gösteriyor. Ekibimizi genişletmeye çalışıyoruz ancak dediğim gibi 23 yıldır okul olabilecek Türkçe gazete, dergi, radyo ve televizyon olmadığı için ekibimize kattığımız arkadaşları önce eğitmemiz gerekiyor.
- Sen ne zamandan beri Türkçe internet sitesiyle uğraşıyorsun?
- İnternet halka açık hale geleli beri internet medyası üzerinde çalışıyorum. Daha önce Azerbaycan’da bir gazete ve site kurdum. Bakü’den ayrılınca gazeteyi oradaki bir kuruma sattım. Şu anda o gazete ülkenin en büyük gazetelerinden biri.
- Ajansbg sitesi kimin? Bulgaristan Adalet Federasyonu‘nun mu?
- Ajans Bg sitesi ve medya grubuna bağlı diğer yayınlar sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu’nun bünyasinde faaliyet gösteriyor.
- Takip ediyorsundur, siteye girip de okuyanlar mı daha çok, yoksa facebook’taki linklere yorum yazanlar mı?
- Siteye girenlerin sayısı daha çok.
- Okur sayısı nasıl gidiyor? Herhalde Türkiye’den ziyaretçilerin
sayısı daha yüksektir.
- Türkiye ve Bulgaristan ziyaretçileri neredeyse eşit durumda. Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Bulgaristan Türkü okuyucularımızın sayısı da hafife alınacak gibi değil. Özellikle Almanya’yı gösterebilirim.
- Sence, Bulgaristan Türklerinin gündeminde olan bir konuya, okur ve yazar olarak Türkiye’den bakılınca odak kayması olmuyor mu?
- Her zaman söylerim, Bağdat’ta yaşamıyorsan Bağdat’ın sorunlarını çözmek çocuk oyuncağıdır diye.
- Son zamanlarda Türkçe haber sitelerinde bir patlama oldu. Ne diyeceksin?
- Bence patlama olduğu falan yok, çünkü kurumsallaşmamış hiç bir haber sitesi varolamaz.
- Sence, Bulgaristan’daki Türkçe yayın yapan medyaların önünde duran en büyük sorunlar nelerdir? Sorunları aşmamız için ne yapmamız gerekiyor?
- Sorun net ve açık; 23 yıldır bırakın yeni yayınlar oluşturmak için çaba harcamayı , varolanları da yoketmek istediler. İşte bu anlayışı değiştirmemiz gerekiyor hep beraber.
SÖYLEŞİ: İzzet İsmailov / Kelimelik
28/01/2013