‘Dur kam memeleket haberleri başlıyor’

Share this history on :
Bulgarca haber siteleri yakın zamanda Türkçe yayın yapacak bir televizyon kanalının geldiğini duyurdu. Şimdilik bu kanalı kimin kurduğu belli değil. Bu konuda izleyicilere bilgi verilmiyor. Sahibinin veya sahiplerinin hemen ortaya çıkmamasının nedeni vardır elbet. Bir bildikleri neden olmasın?
Haber siteleri, ‘BG-TÜRK’ adını taşıyacak kanalın artık bir genel müdürünün olduğunu ve karasal yayın yapаcağını da duyuruyor. Ancak Elektronik Medya Kurulu’ndan (SEM) şu an için frekans alınmasının kolay bir işlem olmamasını gözönünde bulundurursak karasal yayın imkansız görünüyor. Geriye sadece kablo ve uydu yayını kalıyor. Aslında Bulgaristan Türklerine yönelik karasal yayının olmayışı bir kayıp değil. Hatta uydu yayını etkiyi daha da güçlendirecek.
Bulgaristan’da evinin çatısında veya apartmanının balkonunda çanak anteni bulunmayan Türk sayısı 10’u geçer mi bilmem. Kısacası Bulgaristan’da, Türkiye’de ve dünyanın başka bir yerinde bulunan hedef kitleye ulaşmada zorluk çekilmeyecek. Geriye yayının içeriğini ayarlamak kalıyor. ‘BG-TÜRK’, Bulgaristan Türklerinin tek kanalı olacağı için yayın akışını ‘ne gösterirsek tutar’ prensibine bağlansa da tutar diye düşünüyorsanız, azıcık yanılıyorsunuz demektir. Evet, ilk iki hafta neyi nasıl gösterseniz de tutar. Ancak sonra heyecanı söner. Umarız bizim de bir televizyon kanalımız olur ve Sırtsevina’daki teyzem ‘Kızılcıklar oldumu derelere doldu mu’ türküsünü dinlerken Bursa’daki amcam ‘dur kam memeleket haberleri başlıyor’ diye Show TV’den Bg-Türk’e zıplar.
Sofya’dan Bulgar, İstanbul’dan Türk televizyoncular, söyle sen bilirsin bu kanalı DPS mi kuruyor diye soruyor. Benim için önemli olan 20 yıldır yapılamayanın şimdi yapılmak istenmesi. Kimin kurduğu sorusu listemde çok alt sıralarda kalıyor. Bg-Türk’te, benim insanlarımın benim haberimi bana anlatmasını sabırsızlıkla bekliyorum.